30 de ani de la Mineriadă și nici un vinovat

Au trecut 30 de ani de la Mineriada din 90, iar în tot acest timp nu s-a găsit, încă, nici un vinovat.

În urmă cu trei decenii, actiunea în forță a autorităților pentru a îndeparta ultimii manifestanți rămași în Piața Universității, după protestul anticomunist început în luna aprilie, s-a soldat cu patru morți și peste 1.300 răniți, însă  dosarul ”Mineriada” încă se plimbă între parchet și instanță.

Pe 13 iunie 2017, Parchetul General a anunţat că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din iunie 1990 şi au trimis în judecată 14 persoane, pentru crime împotriva umanităţii. Printre acestea se numără și, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, Miron Cozma – liderul minerilor, cunoscut și ca ”Luceafărul huilei” și fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

În mai 2019, dosarul  a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție unde, în cameră preliminară,  s-a decis că rechizitoriul ar fi lipsit de claritate, probele ar fi fost administrate cu încălcarea procedurii, iar dreptul la apărare al inculpaţilor ar fi fost încălcat. Astfel, dosarul s-a întors la procurori, pentru refacerea cercetărilor care au fost declarate nule. În februarie 2020, secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a contestat decizia judecătorului din camera preliminară, iar procurorii militari au anunțat că vor ataca hotărârea dată, care nu este definitivă.

Din păcate, acum, după 30 de ani de la Mineriadă, suntem în aceeași “ceață” care a acoperit atunci Bucureștiul, cunoaștem victimele, dar nu știm cine sunt vinovații. Probabil se va face lumină și în acest dosar, dar după ce unii dintre vinovați nu vor mai fi în viață.

Redactor: Oana Jărloianu