3 din 4 români se tratează după ureche fără a consulta un medic

Când se simt rău, oamenii îşi pun singuri diagnosticul şi îşi cumpără singuri pastile despre care cred sau au auzit că le-ar putea face bine. In aceste situatii , de multe ori medicamentele luate la nimereală le pot agrava starea de sănătate.

Din lipsa banilor sau din lipsa timpului aşteptării la cabinet oamenii merg în farmacii să aleagă o variantă ieftină sau rapidă pentru a-și rezolva problema de sănătate.

Din pacate, medicamentele luate dupa bunul plac le agravează starea. Antibioticele luate fara sfatul medicului si inainte sa li se testeze rezistența la bacterii, pot face bacteriile si mai puternice. In plus, un antibiotic nepotrivit riscă sa distrugă flora bacteriană care ajută la digestie și poate duce la apariția stafilococului auriu, foarte rezistent la tratamente.

Totodată, datorită stimulentelor financiare oferite de reprezentanții de vânzări ai producătorilor de medicamente din ce în ce mai mulți medici devin agenți de vânzări, fapt care duce la scăderea calității actului medical și la creșterea consumului de medicamente.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes