29 de ani de la Revoluție

În urmă cu 29 de ani românii aveau să trăiască, poate, cel mai însângerat Crăciun din istorie. 25 decembrie 1989 a fost ziua în care dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au fost executaţi în curtea unităţii militare din Târgovişte. Soţii Ceauşescu au fost acuzaţi de genocid, subminarea puterii de stat și a economiei naţionale.

25 decembrie 1989 a rămas în istoria României ca ziua în care Nicolae şi Elena Ceausescu au fost executaţi. După un proces sumar, tribunalul militar extraordinar i-a găsit pe cei doi vinovaţi de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale. Cuplul dictatorial a fost judecat și executat în aceeaşi zi de 25 decembrie 1989. Procesul a început la ora 13 și 20 de minute şi s-a încheiat în jurul orei 14.40. La 5 minute distanţă, Nicolae şi Elena Ceauşescu erau scoşi în curtea unităţii militare din Târgovişte şi împuşcaţi.

Cadavrele lor au fost transportate cu elicopterul la București și duse la morga Spitalului Militar Central. Înmormântarea a avut loc în secret la Cimitirul Ghencea. La scurt timp după execuție, vestea morţii celor doi a devenit publică. Postul național de televiziune transmitea comunicatul privind execuția soților Ceaușescu. Fragmente din filmarea procesului și finalul execuției au fost difuzate în aceeași zi la televiziunea națională.

După executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.  Conform liderilor loviturii de stat, Ceaușeștii au fost omorâți pentru a-i opri pe teroriști, dar s-a demonstrat în mod concret că nu au existat. Procesul fulger al celor doi va ramâne însă un subiect sensibil pentru totdeauna. Graba cu care a fost inființat Tribunalul, rapiditatea cu care au fost judecati soţii Ceauşescu, sentința care a fost dată fară posibilitatea de a se face recurs și împușcarea cuplului în ziua sfântă a Crăciunului au provocat încă de atunci numeroase discuții și au dat naștere la diverse alte teorii ale conspirației. La 29 de ani de la acele zile tulburi, întrebările încă îşi caută răspuns.

De atunci și până în prezent s-au întocmit mai multe dosare în care au fost acuzați demnitari de partid şi de stat de rang înalt, generali şi ofiţeri superiori. Nici până în prezent nu se știe cine a pornit revoluția și cine se face vinovat pentru cei 48 de morţi şi 604 răniţi.

Redactor: Cristina Niță