28 de ani de la scufundarea cargoului Sadu

Scufundarea cargoului Sadu la intrarea în Portul Constanța, în urmă cu 28 de ani, va rămâne vreme îndelungată în memoria constănţenilor.  Pe data de 2 decembrie 1988, sub ochii autorităţilor portuare, 15 marinari din 22 și-au găsit sfârșitul în apele  înghețate ale Mării Negre, după ce Nava  s-a scufundat la aproximativ 500 de metri de digul de larg. Epava navei este şi acum pe fundul mării.

În seara zilei de 2 decembrie 1988 s-a petrecut unul  dintre cele mai tragice accidente petrecute vreodată în Portul Constanța. Pe o furtună năprasnică cu valuri de 7-8 metri, cargoul „Sadu” s-a scufundat aproape de capul digului de Nord al Portului Constanța. În acea  tragedie și-au găsit moartea 15 marinari din cei 22 membri ai echipajului. Nava plecase pe 1 decembrie 1988 din Portul Galaţi și trebuia să intre în reparații la Constanța. A doua zi după-amiază, din cauza vremii, nava și-a schimbat punctul de ancorare, la adăpostul digului de nord, dar ancora nu s-a prins bine de fundul mării şi vasul s-a apropiat periculos de dig. Echipajul a încercat salvarea navei dar curenţii marini au fost însă mai puternici şi au împins nava spre dig, care s-a izbit în repetate rânduri de stabilipozi. Din cauza impactului repetat , vasul a suferit mai multe avarii care au dus la scufundarea lui. Numai şapte marinari au reuşit să se salveze.Nava aparținea fostului NAVROM.

De remarcat că digul de nord al Portului Constanţa este un adevărat  cimitir de epave. În afară de vargoul Sadu, aici s-au scufundat mai multe nave, precum  Paris şi You Xiu în 1995.

Redactor: Oana Jărloianu