25 iunie este Ziua Internațională a Navigatorilor

Sărbătoarea a fost instituită în 2010, la conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Manila, Filipine. De câteva secole, transportul maritim are o pondere covârșitoare la nivel mondial în economie și comerț.

Inspectorul pentru România al Federației Internaționale a Transportatorilor, Adrian Mihălcioiu ne-a dezvăluit câteva din aspectele mai puțin cunoscute ale vieții de navigator. Cu bune și rele, cu avantaje și dezavantaje, cu suișuri și coborâșuri.

Marinarii spun că viața de navigator este frumoasă, dar este foarte grea, fiind supusă stresului cauzat de munca în condiții extreme. Într-un voiaj de 15 zile, spre exemplu, marinarul poate trece prin furtuni violente, poate pleca de la clime tropicale, cu temperature de 35-40 de grade Celsius și ajunge în câteva zile aproape de cercurile polare, unde temperaturile scad sub minus 25 de grade. Iar bolile profesionale curmă adesea viața navigatorilor înainte de vreme. Și problemele nu se opresc aici. Adesea intervin răpirea vapoarelor comerciale de către pirați sau abandonarea navigatorilor, departe de case, de către armatori aflați în dificultăți financiare.

La ora actuală, România are 34.000 de navigatori, dintre care mai mult de jumătate sunt active.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: George Dima