23 august în Epoca de Aur

În timp ce pentru mulți ziua această trezește numeroase amintiri plăcute sau nu din Epoca de Aur, pentru alții, 23 august nu reprezintă decât o dată din calendar. Chiar și așa, în perioada comunistă, timp de aproape jumătate de secol, 23 august a fost Ziua Națională a României, eveniment sărbătorit cu mare fast de conducătorul mult iubit, Nicolae Ceaușescu.

Deși pentru tinerii din ziua de astăzi este greu de crezut că aceste imagini au fost vreodată reale, istoria își spune cuvântul. În afară de aceste fragmente care rămân să ne evoce trecutul, epoca de aur a fost presărată cu nenumărate evenimente care marcau zilele importante din perioada comunistă. Unul dintre ele este chiar ziua de 23 august,  marcată de manifestații de amploare, în care protagoniști erau pionierii sau șoimii patriei.

Cu o coregrafie bine pusă la punct și pentru care munceau chiar și luni de zile, tinerii epocii de aur reușeau să creeze momente care îl ungeau pe suflet pe conducătorul mult iubit, conducătorul Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu.

Mai mult decât atât, pregătirea festivităţilor pentru ziua de 23 august începeau încă din luna iulie. Oamenii erau chemaţi din concedii, elevii erau cantonaţi în tabere de pregătire, iar artiştii erau recrutaţi dintre participanţii la Festivalul Cântarea României. De-a lungul timpului, paradele de 23 august au avut diverse locaţii, în Capitală.

Zeci de ani, 23 august a fost sărbătoarea naţională a României, și nu era an în care să nu fie organizate parade militare, la radio şi la televizor se difuzau spectacole grandioase, iar magazinele se umpleau brusc de marfă greu de găsit în restul anului. De-a lungul timpului, sărbătorirea Zilei Naţionale s-a transformat în odă pentru Nicolae Ceauşescu.

În timp, defilarea pe sub Arcul de triumf a fost înlocuită cu spectacole pe stadionul 23 August, iar în 1989, Ceauşescu a renunţat la parada militară şi a cerut ca defilarea să aibă loc în faţa unei clădiri neterminate: Casa Radio. Ziua se încheia cu o petrecere la iarbă verde. Chiar şi Ceauşescu respecta cu strictețe acest obicei.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu