21 ianuarie – Ziua internațională a îmbrățișărilor

Dacă astăzi vă treziți îmbrățișați de oricine, nu vă speriați! Are un motiv întemeiat să facă acest lucru. Asta pentru că în lumea întreagă, este marcată o sărbătoare cel  puțin neobișnuită. Ziua internațională a îmbrățișărilor.

Potrivit tradiţiei, în această zi, oricine poate îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute de pe stradă.  An de an, la 21 ianuarie, se celebrează ziua internaţională a îmbrăţişărilor. Ideea a fost lansată, în anul 1986, de un pastor American în Statele Unite. Acesta încuraja enoriaşii să-şi arate sentimentele în public. Sărbătoarea îmbrăţişărilor a trecut repede graniţele Americii, fiind adoptată şi în alte ţări din Occident. În urmă cu un deceniu, un australian a lansat o campanie de ”îmbrăţişări gratuite”.Un gest simplu, dar care, spun experţii, ne ajută să fim mai sănătoşi la trup şi minte.

Potrivit psihologilor, oamenii au nevoie de afecţiune, siguranţă, dragoste şi confort sufletesc, iar o îmbrățișare este întotdeauna binevenită, așa că sărbătoarea are un sens. Potrivit unui psihoterapeut American avem nevoie de patru îmbrăţisări pentru a supravieţui, de opt pentru a ne putea menţine şi de 12 pentru a creşte. Dacă numerele sunt sau nu corecte, nu s-a dovedit ştiinţific. Cert este că acest gest simplu aduce sănătate, aşa încât cineva s-a gândit să celebreze îmbrăţişarea inventând o zi de sărbătoare, într-o perioadă pe care alţii au considerat-o deprimantă.

Reporter: Camer Niță / Oana Jărloianu ; Imagine: Narcis Verdeș