2019, un an călduros

Meteorologii avertizează că anul 2019 va fi unul fierbinte! Mercurul din termometre ar putea indica valori apropiate de cele mai ridicate înregistrate vreodată. Prognoza a fost formulată de serviciul de meteorologie britanic Met Office.

Serviciul Național de Meteorologie din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a emis o serie de estimări cu privire la temperaturile medii globale, așteptate pentru anul care tocmai a început. În 2019, acestea ar putea ajunge foarte aproape de valorile record înregistrate în 2016, când mercurul din termometre s-a situat cu 1,15 grade Celsius peste cele aferente perioadei preindustriale. Față de intervalul 1850 – 1900, valorile termice din noul an ar putea crește cu 1,10 grade Celsius.

”Prognozele noastre sugerează că, până la sfârşitul anului 2019, nouăsprezece dintre cei mai călduroşi douăzeci de ani înregistraţi vreodată au fost după anul 2000.”, a menționat directorul departamentului de prognoză pe termen lung de la Met Office, profesorul Adam Scaife.

”Prognoza pentru 2019 plasează anul printre cei mai călduroşi cinci ani de până acum, toţi fiind înregistraţi după 2015. Toţi aceşti ani au fost cu circa 1 grad Celsius mai călduroşi în comparaţie cu perioada preindustrială.”, a precizat, la rândul său, doctorul Doug Smith, cercetător în cadrul aceleiași agenții de meteorologie.

Valorile termice extrem de ridicate vor fi ricoșeul încălzirii globale. Schimbările climatice sunt determinate de concentrația tot mai acută din atmosferă a gazelor cu efect de seră iar, într-o proporție redusă, și de fenomenul El Nino din Pacific.

Prognoza pentru 2018 a meteorologilor de la Met Office, efectuată la sfârșitul anului 2017, s-a dovedit a fi destul de precisă. Încălzirea estimată de aproximativ 1 grad Celsius a fost confirmată de valorile înregistrate pentru perioada ianuarie- octombrie, când temperaturile medii globale au urcat cu aproape 0,96 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Redactor: Mihaela Țânțaru