2019, important pentru România

Jean-Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, a propus miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, organizarea unui summit al Uniunii Europene în oraşul Sibiu. Discuțiile despre viitorul blocului comunitar ar urma să aibă loc în țara noastră pe 30 martie 2019, imediat după Brexit.

Începând cu 1 ianuarie 2019 , România va prelua, pentru şase luni, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Contextul în care survine preluarea acestei responsabilități este unul extrem de complex: retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, alegerile pentru Parlamentul European şi Cadrul financiar multianual post-2020. Dacă va fi respectat calendarul Brexit-ului, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27.

”Pe 30 martie vom fi o uniune cu 27 de membri. Alegerile vor avea loc cu doar câteva săptmâni mai târziu. Va trebui ca cetățenii europeni să se ducă la urne cu o viziune clară. Iată de ce am cerut lui Donald Tusk și României să organizeze un summit, la Sibiu, pentru a lua deciziile necesare în vederea construirii unei Europe mai unite și mai democratice. Sper ca pe 30 martie 2019, europenii să vadă o uniune pe care noi o susținem cu toate valorile sale”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Klaus Iohannis a salutat propunerea lui Jean-Claude Juncker de organizare a unei reuniuni a Consiliului European la Sibiu, în martie 2019.  Liderul de la Palatul Cotroceni a subliniat că ţara noastră rămâne un partener profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Iohannis apreciază, totodată, reiterarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

Declarațiile președintelui Juncker nu l-au lăsat indiferent nici pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acesta mărturisind, că cel mai important aspect este susţinerea intrării României şi a Bulgariei în Schengen. Președintele Comisiei Europene este, în accepțiunea pesedist-ului ”un om cu viziune, care se uită în viitor, nu pe termen scurt, un om care a înțeles supărările cetățenilor.” Referitor la organizarea summit-ului în țara noastră, Dragnea a declarat:

”E important că se organizează summitul în România. Au început deja comentariile, că se face la Sibiu, de unde e președintele Iohannis. Vom vedea. Trebuie să ne pregătim ca acel mandat al României, de 6 luni, să fie plin de substanță.”

Într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale, se precizează că: ”În timpul mandatului său la conducerea Consiliului Uniunii Europene, România va continua să acţioneze ferm ca un partener activ, cu o abordare constructivă, unitară şi pro-europeană în ceea ce priveşte măsurile care vor fi adoptate şi care vizează viitorul Uniunii Europene”.

Redactor: Ramona Caba