2017 începe bine pentru şoferii care vin să-şi alimenteze maşinile

Preţul carburanílor a scăzut cu 10 procente în urma reducerii accizelor. Însă, în perioada următoare, sunt posibile şi scumpiri din cauza aprecierii dolarului în raport cu euro şi leul, dar şi din cauza cotaţiei internaţionale a barilului de petrol.

Noul an a început cu vești bune. Din prima zi a lui 2017, prețurile pentru combustibil au scăzut. Asta datorită modificărilor aduse Codului Fiscal care a redus valoarea TVA-ului la 19%.

La benzinarii, un litru de benzină standard 95 este vândut cu 4,85 – 4,86 sau 4,94 de lei, în funcţie de companie şi de localizare. Şi motorina s-a ieftinit. Un litru se vinde cu 4 lei şi 80 de bani sau 4 lei şi 90 de bani. Cu toate acestea, unii șoferi spun că diferența nu este considerabilă.

Însă există și șoferi care spun că în timp reducerea prețului va fi în avantajul lor.

Însă cum nicio minune nu ține mai mult de trei zile, veștile pentru șoferi nu sunt prea bune în perioada următoare. Reducerile de taxe ar putea fi parțial anulate de efectul creșterii barilului de petrol, care duce, la rândul său, la majorarea cotațiilor produselor petroliere. Aceasta în condițiile în care cotația țițeiului de tip Brent, de referință pe piața europeană, a depășit zilele acestea 56 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel din 2016. Tot în defavoarea șoferilor este și cursul de schimb leu/dolar. Cotația produselor petroliere este exprimată în dolari, monedă care a crescut puternic în ultimele luni, ajungând la cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Astfel că un litru de benzină sau motorină va costa mai mult în lei.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea