2016, bun sau rău pentru șoferi?

Noul an vine cu vești nu tocmai bune pentru șoferi. De la 1 ianuarie asigurarea obligatorie RCA ar putea depăși o mie de euro pentru un logan. În România sunt circa 30.000 de firme de transport mărfuri care operează aproape 150.000 de autovehicule, iar imposibilitatea firmelor de transport de plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier. Cu toate acestea există și o veste bună. Scăderea cotei TVA la 20%, de la 24% în prezent, va aduce cu sine ieftiniri de 3,22% ale preţului carburanţilor, până la un nivel de preţ pe care nu l-am mai întâlnit de cinci ani.

Anul 2016 vine cu vești proaste pentru proprietarii de automobile. Începând cu 1 ianuarie, modificările în ceea ce privește costurile pentru polițele de asigurări obligatorii vor aduce si mariri la prețul RCA-urilor. Asigurarea ar putea să depășească o mie de euro pentru un Logan. Cel mai mult vor suferi patronii firmelor de transport rutier care vor fi nevoiți să-și închidă afacerile. Dacă vorbim de firmele medii și mari, acestea, cel mai probabil, se vor muta în alte țări.

Cu toate acestea, putem spune că există și o veste bună. TVA-ul va scădea la 20%, iar asta se va observa și la pompe. Se anunță reduceri care vor aduce prețul la nivelul de acum cinci ani. Astfel, de la 1 ianuarie, motorina va costa 4,54 lei la stația de referință, iar benzina 4,77 de lei.

În prezent motorina costă 4,69 lei iar benzina 4,93 lei.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea