200 de mii se sticle de aghiasmă pentru Bobotează

100 de credincioși lucrează la Constanța  încă de noaptea trecută în 3 schimburi ca să pregătească sticlele pentru Aghiazma Mare – apa sfințită pentru creștinii din tot sud estul țării.

Cele 200 de mii de sticle trebuie să fie gata duminică dimineață, atunci când începe Slujba din ajunul Bobotezei.

În fiecare an de Bobotează, zeci de mii de creștini se îmbrânceau pentru a obține apa sfințită, iar risipa de aghiazmă era foarte mare. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie a venit cu ideea sticlelor cu apă sfințită. Anul acesta, 200 mii de recipiente din plastic au fost fabricate special pentru a fi umplute sâmbătă cu apă sfințită. Sunt foarte multe PET-uri de plastic lucru care face dificilă munca voluntarilor care lipesc etichetele.

Operațiunea de lipire a etichetelor nu ar putea fi realizată fără ajutorul voluntarilor. Mai mulți preoți, studenți la teologie sau apropiați ai bisericii au venit încă de noaptea trecută să dea o mână de ajutor preoților de la Arhiepiscopia Tomisului. Se lucrează într-un ritm infernal.

Duminică dimineață, Arhiepiscopia Tomisului va organiza o slujbă în fața catedralei, asemănătoare cu cea din ziua de Bobotează. Atunci va fi sfințită apa care mai apoi va fi îmbuteliată de către  preoți și voluntari pentru marea sărbătoare. Sticlele pregătite astăzi vor fi umplute cu aghiasmă duminică toată ziua și în noaptea de duminică spre luni.

Meteorologii spun că nu vom avea parte de gerul Bobotezei, luni 6 ianuarie. La malul mării temperaturile sunt așteptate sa treacă de 3 grade Celsius.

Cele 200 de mii de pet-uri  vor fi oferite credincioșilor care vor participa la slujba de Bobotează. Luni dimineață, un alai de preoți va ieși din Catedrala Tomitană și va parcurge faleza Cazinoului până la locul organizat pentru slujbă. La finalul slujbei de  Bobotează, conform tradiției, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va arunca în apele mării trei cruci de lemn. Despre tinerii care se vor avânta să le recupereze se spune că vor fi ocrotiți tot anul. Sunt așteptați să participe la Bobotează, peste  10.000 de oameni.

Redactor: Cristina Niță