20 martie, Ziua Internațională a Fericirii

Data de 20 martie este cunoscută ca fiind „Ziua Internațională a Fericirii” (International Day of Happiness). Sărbătoarea a fost stabilită de către ONU, pe 12 iulie 2012, serbată în 193 de țări. Și în România se sărbătorește această zi, cel puțin teoretic. Cât de fericiți sunt românii, aflați în materialul următor.

În fiecare an, pe 20 martie, întreaga planetă marchează Ziua Internaţională a Fericirii, 2017 fiind abia al cincilea an în care se sărbătoreşte fericirea ca „scop fundamental al existenţei umane”.  Această zi a fost instituită în cadrul celei de-a 66-a reuniuni a  Adunării Generale a ONU, la 12 iulie 2012. Potrivit unui studiu, Danemarca şi Elveţia sunt ţările cu cei mai fericiţi locuitori, România aflându-se la jumătatea clasamentului. Cât de fericiți sunt românii….?

Pentru a promova Ziua Internaţională a fericirii, ONU a folosit imaginea simpaticelor şi popularelor pesonaje de desene animate – „Ştrumfii”. Conform acestora, Ziua Fericirii va fi cu adevărat atunci când oamenii se vor ajuta unii pe alţii, când toţi copiii vor avea acces la educaţie, când nu va mai fi poluare și când nu va mai foamete. Națiunile Unite speră ca această zi  să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică. Totodată, ziua dedicată ”fericirii mondiale” coincide cu Ziua internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual pe 20 martie prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea