2% din PIB merg la bugetul MApN

Executivul va aloca în continuare la bugetul Ministerului Apărării Naționale două procente din produsul intern brut. Declarația cu privire la suma atribuită pentru anul 2020 acestei instituții a fost făcută de către ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

“Din discuţiile pe care le-am avut cu premierul şi cu ministrul Finanţelor, avem toate garanţiile că anul viitor vom avea alocat 2% (…) pentru Apărare. Chiar săptămâna trecută, împreună cu ministrul Economiei, am avut o privire asupra a tot ce înseamnă planurile de înzestrare a Armatei Române şi putem să facem o translaţie a ceea ce înseamnă nevoile noastre din industria de apărare pe un plan similar pe termen mediu în industria de apărare română.”, a afirmat ministrul Apărării Naționale.

Nicolae Ciucă a fost prezent la o vizită de informare a ambasadorilor din ţările NATO acreditaţi la Bucureşti la baza militară Deveselu. La eveniment, a participat și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm.

“La sfârşitul săptămânii trecute a fost deblocată ultima tranşă de bani pe care o vom folosi să plătim în avans sistemele Patriot. Facem acest lucru deoarece banii care erau alocaţi pentru corvete şi bateriile de coastă nefiind cheltuiţi, am considerat că pot fi utilizaţi în acest fel astfel încât să putem să eliberăm puţin presiunea de pe buget anul viitor şi, în funcţie de cum se finalizează procesele din instanţă ale programului de corvete şi reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată să fie demarate.”, a mai afirmat ministrul Apărării.

Nicolae Ciucă a precizat, totodată, că a discutat cu şeful Statului Major al Apărării privind priorităţile de înzestrare ale armatei.

Redactor: Mihaela Țânțaru