19 turişti români au murit într-un accident produs seara trecută în Muntenegru

accident MuntenegruAutocarul a pornit din Bucureşti sâmbătă dimineaţa, având ca primă destinaţie Belgradul. Înainte să ajungă, însă, în Serbia, acesta a făcut mai multe popasuri prin ţară pentru a aduna turiştii. A oprit la Piteşti, Sibiu, Arad şi apoi la Timişoara. Oamenii au fost cazaţi, în prima noapte a circuitului, într-un hotel din Belgrad. Duminică dimineaţă, turiştii români au făcut un scurt tur al capitalei sârbe, iar apoi autocarul a pornit spre Podgorica. În total, 47 de oameni au plecat în această excursie.

Accidentul a avut loc în jurul orei 18, ora României, pe o şosea dintr-o regiune montană, la 30 de kilometri de capitala Podgorica. Şoferul a pierdut controlul volanului, a intrat într-un parapet şi s-a răstunat într-o râpă. Numeroase ambulanţe au fost mobilizate în zonă, precum şi un elicopter şi echipe de alpinişti.

Victimele au fost transportate la spitalele din Podgorica. Muntenegrenii s-au mobilizat pentru salvarea românilor şi s-au prezentat în număr mare pentru a dona sânge. În prezent, toate victimele se află la Podgoriţa, iar autorităţile sunt pregătite să le pună la dispoziţie şi alte aeronave.

Bilanţul oficial al accidentului era în această dimineaţă de 18 morţi şi 29 de răniţi, dintre care 7 aflaţi în stare critică.

O celulă de criză a fost formată şi la operatorul de turism care a organizat vacanţa turiştilor români. Încă de aseară, conducerea companiei încearcă să ţină legătura cu autorităţile din Muntenegru. Reprezentanţii agenţiei de turism care a organizat sejurul spun că vor cere despăgubiri firmei transportatoare.

Turiştii românii erau în a doua zi de circuit şi abia plecaseră în excursie. Traseul prevedea străbaterea Canionului Tara, cu o lungime de aproximativ 80 kilometri. Este al doilea ca mărime din lume, după cel din Arizona, şi este mărginit de un perete stâncos ce atinge o înălţime de 1.300 de metri. Acesta are multe porţiuni de drum extrem de periculoase, unde au loc deseori accidente.

Redactor: Raluca Damian