19 februarie, sărbătoare națională

Știați sau nu, dar astăzi, 19 februarie, este zi de sărbătoare națională. În această zi, se sărbătoreşte ziua naşterii marelui sculptor român Constantin Brâncuşi. Cu toate că Brâncuşi este unul dintre cei mai mari artişti români, probabil cel mai mare, mai nimeni nu știe că are o zi natională dedicată!

Ziua de 19 februarie a fost declarată, oficial, zi de sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ publicat în urmă cu doi ani.  Iniţiatorii actului au afirmat că Brâncuşi este considerat a fi unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită pe tot mapamondul. Din acest motiv, românii nu trebuie să fie mai prejos.

Inițiativa legislativă a obținut girul parlamentarilor de la vremea respectivă, fiind publicată în Monitorul Oficial, din 4 decembrie 2015.

Marele sculptor Constantin Brâncuși s-a născut în anul 1876, la data de 19 februarie, în localitatea Hobița. Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără Coloana infinitului, Poarta Sărutului, Masa tăcerii, Domnişoara Pogány și Cumințenia pământului.  Trebuie  precizat faptul că legea stabileşte că 19 februarie este doar zi de sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea