18 ani de la atentatele din 11 septembrie

Șoc! Groază! Disperare! Oameni aruncându-se de la ferestrele Turnurilor Gemene în căutarea unei morți mai blânde! Imaginile au fost și râmân terifiante în memoria tuturor celor care le-au trăit sau le privesc.

Cuvintele sunt prea mici pentru a descrie colosala dramă. Cei care au fost martorii teribilelor evenimente mărturisesc cu durere cum incredibilul a devenit credibil și totul s-a transformat în nimic.

Au trecut 18 ani de la groaznicele atentate din 11 septembrie 2001! O perioadă de timp în care un pui de om devine adult. De semeția zgârâienorilor de altădată, amintesc astăzi două fântâni care spun trecătorului tragica poveste. O deapănă în felul lor, într-un șuvoi grandios de ape sau poate, în mod simbolic, într-o înlănțuire nesfârșită de lacrimi și înșiruire de nume gravate al celor aproximativ 3000 de victime ale atacurilor teroriste de la acea dată.

În total, în urma atentatelor au murit 2.993 de persoane, inclusiv cei 19 teroriștii. Cele mai multe victime erau civile, din 90 de țări, cu vârste cuprinse între 2 și 85 de ani, majoritatea fiind bărbați.
În atacurile din 11 septembrie, şi-au pierdut viaţa şi cinci români.

În acea zi fatidică, cei 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale de pasageri și le-au transformat în adevărate torpile. Două dintre aparatele de zbor s-au  năpustit ca două săgeți ucigașe spre simbolurile new-yorkeze și s-au înfipt în Turnurile Gemene ale World Trade Center din metropola americană. După două ore zgârâienorii s-au prăbușit și au devastat și alte imobile din împrejurimi. Al treilea avion a căzut peste clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Cel din urmă aparat de zbor s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania după ce unii dintre pasageri și membrii ai echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptau către Washington, D.C. Se presupune că ținta finală ar fi fost fie Capitoliul Statelor Unite, fie Casa Albă.

Tragicele evenimente au zguduit o lume întreagă. Peste Ocean, sunt programate în data de 11 septembrie, mai multe ceremonii de comemorare a victimelor.

Redactor: Mihaela Țânțaru