18.000 de doze de iodura de potasiu pentru cernavodeni

Cernavodă este singurul oraş din ţară care găzduieşte o centrală nucleară. Deşi instalaţiile nucleare moderne sunt proiectate şi construite în aşa fel încât riscurile radiobiologice pentru populaţie devin minime, probabilitatea unui accident trebuie luată în calcul. Intr-un astfel de caz mediul inconjurator va fi contaminat cu iod radioactiv, iar pentru a fi protejata, populaţia trebuie să-şi administreze pastilele de iodură de potasiu. Tocmai de aceea de curând au fost achiziţionate 18 mii de doze iar modul în care urmează să fie distribuite populaţiei, a fost discutat in cadrul şedinţei lunare a comitetului pentru situaţii de urgenţă din Cernavodă.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a hotărât ca pastilele să se distribuie în mod direct tuturor cernavodenilor până la sfârşitul lunii ianuarie 2014. Pastilele urmează să fie însoţite şi de instrucţiuni de folosire, deoarece acestea sunt eficiente doar dacă sunt administrate în primele 3 ore după ce a avut loc un accident nuclear.

Decizia achiziţionării pastilelor de iodură de potasiu s-a luat pentru protejarea populaţiei oraşului Cernavodă în caz de accident nuclear.

Reporter: Roxana Oprea ; Imagine: Valentin Babusca