17 ani de la atentatele din 11 septembrie

Americanii comemorează astăzi atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Pe tot parcursul zilei au avut loc ceremonii solemne, proiecte ale voluntarilor şi inaugurarea un nou monument dedicat victimelor. Evenimentul tragic a fost comemorat și în România la Deveselu.

Atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea privește terorismul și securitatea. Mii de rude ale victimelor, supraviețuitori, voluntari și salvatori au participat la ceremonia de comemorare care a avut loc la World Trade Centre. Președintele Donald Trump și vice președintele Mike Pence au  participat la ceremonii în alte două locuri în care au fost deturnate avioane în 2001.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center în New York, unul a vizat clădirea Pentagonului în Washington şi altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville în Pennsylvania.

Cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american s-a soldat cu 3.000 de morţi și 6.000 de răniți. Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori. Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul culegerii de informaţii a fost consolidată.

La 17 ani de la atacurile din SUA, Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că România rămâne pe deplin angajată în lupta împotriva terorismului împreună cu Statele Unite ale Americii.

”11 septembrie – ziua care a schimbat lumea, o zi tristă pentru noi toţi. Este momentul să ne amintim de vieţile pierdute în această zi, acum 17 ani, precum şi de sacrificiul şi curajul forţelor de intervenţie ale Statelor Unite, dar şi de solidaritatea şi demnitatea demonstrate de americani în urma atacurilor. Este necesar să lucrăm împreună pentru ca ceea ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001 să nu se mai repete niciodată.”, a declarat Liviu Dragnea, Președinte PSD

 Atentatele de la 11 septembrie au fost comemorate astăzi și în România la Deveselu. La ceremonie au fost prezenți ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Drapelul SUA a fost arborat în bernă. Ambasadorul Hans Klemm a amintit de implicarea trupelor române înainte ca țara noastră să devină ţară NATO, în misiunile din Afganistan şi Irak.

Redactor: Denisa Albu