16 ani de învațământ obligatoriu

Durata învățământului obligatoriu va fi mărită până în anul 2030. Legea care prevede creșterea acestei perioade a fost promulgată în data de 01 aprilie de Președintele României, Klaus Iohannis. Actul normativ modifică Legea educației naționale nr. 1/2011 și stabilește prelungirea treptată a învățământului obligatoriu de la 11 la 16 ani.

“Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. “, se stipulează la art. 24 din noul act normativ.

Prezența obligatorie în cadrul sistemul educațional din România poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani. În momentul de față, învățământul obligatoriu prevede parcurgerea a 11 clase.  Acestea debutează cu anul pregătiror și se încheie la clasa a X-a. Proiectul noii legi promulgate de șeful statului  a fost inițiat de un grup de 19 parlamentari UDMR și șapte parlamentari PSD.

Redactor: Mihaela Țânțaru