158 de ani de la Mica Unire

Primul pas către România modernă a fost făcut pe 24 ianuarie 1859, atunci când Principatele Române, Moldova și Țara Românească, s-au unit sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Cei 158 de ani care au trecut de atunci au fost marcați printr-o ceremonie deosebită la Constanța.

Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Unirea Principatelor Române, a fost ales ales, pe 5 ianuarie 1859, domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, în același an, domn al Munteniei. A fost primul pas către țelul cel mare, acela de a unii Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul, Basarabia și Bucovina cu România. La cei 158 de ani care au trecut de atunci, constănțenii au participat la un eveniment deosebit, care să marcheze momentul istoric.

Unirea Moldovei cu Ţara Românească a fost un proces care a început încă din 1848. Acest proces a fost bazat pe puternica apropiere culturală şi economică a principatelor române. Astfel, în anul 1848, s-a realizat uniunea vamală între cele două principate, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Românii de toate vârstele știu importanța acestei zile și spun că sunt mândrii să fie ROMÂNI.

La finalul ceremoniei din piața Ovidiu, constănțenii prezenți au putut urmări parada militară, iar apoi și-au dat mâinile în hora unrii.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea