1575 lei pentru recuperarea permisului

Păreri împărâțite cu privire la proiectul de lege care dorește modificarea în totalitate a Codului Rutier. Daca proiectul va intra în vigoare, șoferii care vor putea plăti punctele de penalizare pentru a evita suspendarea permisului.

Șoferii care rămân fără permis îşi vor putea răscumpăra punctele de penalizare și asta dacă proiectul de lege care prevede că posesorii de permis auto pot plăti pentru a-și recupera carnetul va fi aprobat. Un punct de amendă valorează 10 la sută din salariu minim pe economie, adică 105 lei, iar cei care vor să-și cumpere dreptul de a conduce din nou, vor fi nevoiți să scoată din buzunar suma de 1.575lei. Părerile șoferilor constănțeni sunt împărțite.

Alții spun că această lege, dacă va fi aprobată, ar schimba întregul Cod Rutier și i-ar avantaja pe cei care își permin financiar să plătească pentru a-și recupera permisul suspendat.

Articolul 401 din proiectul legislativ depus la Senat pentru dezbatere, înregistrat în decembrie anul trecut, se referă la răscumpărarea fiecărui punct de penalizare:

Art.401-(1) Fiecare punct de penalizare aplicat poate fi răscumpărat până în momentul în care a intervenit de drept, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, ca măsură administrativă, iar contravenientul face dovada achitării amenzii contravenționale aplicate prin procesul-verbal respectiv.

(2) Un punct de penalizare reprezintă valoric un punct amendă.

Totuși, oamenii legii ne recomandă să respectăm regulile de circulație pentru a nu ajunge în situația de a fi strași pe dreapta și amendați.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea