150 de mii de sticle cu aghiasmă pentru Bobotează

Un munte de sticle de plastic a aparut astazi in Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. 100 de credinciosi lucreaza inca de noaptea trecuta in 3 schimburi pentru a pregati sticlele pentru Aghiazma Mare – apa sfintita pentru crestinii din tot sud estul tarii. Cele 150 de mii de sticle trebuie sa fie gata joi dimineata, atunci cind incepe Slujba din ajunul Bobotezei.

In fiecare an, de Boboteaza zeci de mii de crestini se bateau pentru a obtine apa sfintita, iar risipa de aghiazma era foarte mare. Arhiepiscopul Tomisuului, IPS Teodosie a venit cu ideea sticlelor cu apa sfintita. De aceasta data, 150 mii de recipiente din plastic au fost fabricate special pentru a fi umplute sambata de marinarii militari si de pompieri. Sunt mai multe fata de anul trecut, cu 30 de mii de bucati ceea ce face mai dificila munca voluntarilor care lipesc etichetele.

Pe fiecare sticluta este lipita o eticheta pe care scrie „Aghiazma Mare” si anul in care s-a sfintit apa. Mai-marii bisericii spun ca apa sfintita rezista chiar si pina la 20-30 ani.

Operatiunea de lipire a etichetelor nu ar fi putut fi realizata fara ajutorul voluntarilor. Mai multi preoti, studenti la teologie sau apropiati ai bisericii au venit inca de noaptea trecuta sa dea o mana de ajutor preotilor de la Arhiepiscopia Tomisului.

Sticlele pregatite azi vor fi umplute cu aghiasma maine toata ziua si in nopatea de marti spre miercuri. Joi dimineata Arhiepiscopia Tomisului va organiza o slujba in fata catedralei asemanatoare cu cea din ziua de Boboteaza. Atunci va fi sfintita apa care mai apoi va fi imbuteliata de catre pompieri jandarmi si voluntari pentru marea sarbatoare.

Cele 150 de mii de pet-uri  vor fi oferite credinciosilor care care vor participa la slujba de Boboteaza . Prognoza meteo foarte urata i-a facut pe inaltii ierarhi de la Tomis sa mute slujba  – anul acesta – de pe faleza Cazinoului, in Portul Turistic Tomis. Pentru ziua de Boboteaza se anunta ger puternic si furtuna pe mare, cu valuri foarte mari.

La finalul slujbei de  Boboteaza, conform traditiei inalt prea sfintitul Teodosie va arunca in apele marii treci cruci de lemn. Despre tinerii care se vor avanta sa le recupereze se spune ca vor avea noroc tot anul. Anul acesta sunt asteptati sa participle la Boboteaza, peste  10.000 de oameni.

Redactor: Daniel Albu