150.000 de sticle cu apă sfințită

Un munte de sticle de plastic a aparut astazi in Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. 100 de credinciosi lucreaza inca de noaptea trecuta, in 3 schimburi, pentru a pregati sticlele pentru Aghiazma Mare – apa sfintita pentru crestinii din tot sud-estul tarii. Cele 150 de mii de sticle trebuie sa fie gata maine dimineata, atunci cind incepe Slujba din ajunul Bobotezei.

În urmă cu nu foarte mulți ani, de Bobotează, zeci de mii de crestini dădeau adevărate lupte pentru a obtine apa sfintita, iar risipa de aghiazma era foarte mare. Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfinția Sa Teodosie a venit cu ideea sticlelor cu apa sfintita. În acest an, 150 mii de recipiente din plastic au fost fabricate special pentru a fi umplute de marinarii militari si de pompieri. Fata de anul trecut, sunt cu 30 de mii de bucati mai multe, ceea ce face mai dificila munca voluntarilor care lipesc etichetele.

Pe fiecare sticluta este lipita o eticheta pe care scrie „Aghiazma Mare” si anul in care s-a sfintit apa. Mai-marii bisericii spun ca apa sfintita rezista chiar si pina la 20-30 ani. Operatiunea de lipire a etichetelor nu ar fi putut fi realizata fara ajutorul voluntarilor.

Sticlele vor fi umplute cu aghiasma marți si in noaptea de marti spre miercuri. Apoi, Arhiepiscopia Tomisului va organiza o slujba in fata catedralei, asemanatoare cu cea din ziua de Boboteaza. Atunci va fi sfintita apa, care, mai apoi, va fi imbuteliata de catre pompieri, jandarmi si voluntari pentru marea sarbatoare.

Cele 150 de mii de pet-uri vor fi oferite credinciosilor care care vor participa la slujba de Boboteaza ce va avea loc pe faleza din fata Cazinoului. La finalul slujbei de Boboteaza , conform traditiei, arhiepiscopul Tomisului va arunca in apele marii trei cruci de lemn. Despre tinerii care se vor avanta sa le recupereze din apa rece a mării se spune ca vor avea noroc tot anul. Anul acesta sunt asteptati sa participle la Boboteaza, peste 10.000 de oameni.

Redactor: Paul Alexe