149 de ani de la naşterea lui Mahatma Gandhi

Astăzi se împlinesc 149 de ani de la naşterea lui Mahatma Gandhi, avocat, om politic, activist social şi scriitor indian, părintele naţiunii indiene independente. Tot astăzi, în întreaga lume, se sărbătorește și ziua non-violenței.

În fiecare an în data de 2 octombrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Internațională a Non-Violentei, ocazie prin care suntem invitați să contribuim la crearea unei culturi a păcii, a toleranței și a înțelegerii.

„Non-violența este cea mai mare forță la dispoziția omenirii, mai puternică decât cea mai puternică armă de distrugere, concepută de ingeniozitatea omului”, a declarat Mahatma Gandhi.

Mahatma Gandhi a luptat o viaţă întreagă pentru cucerirea independenţei Indiei, pentru convieţuirea în pace și pentru unirea prin credinţă a credincioşilor de confesiuni diferite. Principiile sale continuă să îi inspire, indiferent de spaţiul cultural din care provin, pe mulţi iubitori de pace, libertate şi adevăr. Pentru politica sa conciliantă, pe 30 ianuarie 1948, Mahatma Gandhi este asasinat de un fanatic hindus.

Astfel data de 2 octombrie devine sărbătoare naţională în India, iar începând cu anul 2007, în urma unei decizii a Organizației Națiunilor Unite, devine şi Ziua  Internaţională a Nonviolenţei.

Redactor: Oana Jărloianu