143 de ani de la nașterea lui Brâncuși

Astăzi se împlinesc 143 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari artişti români, Constantin Brâncuși. Pionier al sculpturii moderne abstracte, cu lucrări în bronz şi marmură de o formă pură şi rafinat finisate, bine cunoscut pentru sculpturile sale de capete ovoidale şi păsări în zbor, Brâncuşi a adus contribuţii covârşitoare la înoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Totodată, este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului XX. Cu toate acestea, mai nimeni nu știe că are o zi națională dedicată.

În noiembrie 2015 era promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, stabilită pe 19 februarie. Legea a fost iniţiată ca o “reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român. Legea prevede că, pe 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Cu toate că, Brâncuşi este unul dintre cei mai mari artişti români, mai nimeni nu știe că are o zi natională dedicată.

Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj, şi a absolvit, în 1902, Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti. Acesta s-a stabilit la Paris, unde s-a stins din viaţă în martie 1957 și a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse. Cu toate că a lăsat moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări, conducerea de la acea vreme a refuzat să accepte moştenirea lui Brâncuşi. Astfel, atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moştenire statului român prin testament. Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără ,Coloana infinitului, Poarta Sărutului, Masa tăcerii, Domnişoara Pogány și Cumințenia pământului.

Redactor: Oana Jărloianu