140 de ani pentru Divizia Activă Dobrogea

Brigada 9 Mecanizată ”Mărăşeşti”, continuatoarea tradiţiior de luptă ale Diviziei Active sărbătorește, astăzi, 140 de ani de la înființare.  Cu acest prilej, la Constanța, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor din Războiul de Independenţă. Întreaga manifestare a fost organizată cu sprijinul militarilor din Forţele Navale, Forţele Aeriene, dar şi a partenerilor americani şi canadieni dislocaţi la Baza militară din Mihail Kogălniceanu.

Zi de sărbătoare pentru Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“. Joi, s-au împlinit 140 de ani de existență a uneia dintre marile unități terestre de bază ale Armatei Române.

Manifestările au cuprins decorarea drapelului de luptă și acordarea de diplome şi distincţii cadrelor militare care s-au remarcat în activitate.

Ceremonia militară a fost urmată de una religioasă. La eveniment au participat comandanţi de unităţi din Dobrogea, cadre militare în rezervă şi retragere care au activat în divizia 9 Infanterie „Mărăşeşti“, militari americani de la baza Mihail Kogălniceanu, militari canadieni, comandanţi de unităţi şi structuri din sistemul naţional de apărare a judeţului Constanţa și reprezentanți ai Primăriei Constanța.

Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei Active, înființată la 1 noiembrie 1878. Marea unitate a avut inițial reședința la Tulcea până în anul 1882, când a fost mutată la Constanța și a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea. Sub acest nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale Armatei Române din secolul XX. Contribuția, cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unități terestre de bază ale Armatei Române. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: George Dima