140 de ani de învăţământ de marină la Constanța (VIDEO)

Pe 17 noiembrie, Academia Mircea cel Bătrân aniversează 140 de ani de la învăţământ superior de marină în România!

De-a lungul anilor s-a schimbat tehnica de navigare, de la sistemul de propulsie și până la cel de determinare a poziției pe glob. La Academie, studenţii învaţă atât tehnicile clasice de orientare, după stele, dar şi cele ultramoderne, care utilizează sateliții.

Cei care aleg o carieră militară în domeniul naval, au ocazia să intre și în Simulatorul Tactic Proteus, acolo unde pot căpăta experienţa unei lupte navale, în care sunt implicate multe nu doar ambarcaţiuni, ci şi elicoptere sau submarine.

Piesa de rezistență a Academiei și marea provocare a celor care vor să devină ofițeri naviganți este Simulatorul Integrat pentru Conducerea Navei, sau TRANSAS, pe scurt. Aici, studenții sunt puși în diverse situații reale, de trecere cu nava prin strâmtorile intens circulate precum Dardanele, Gibraltar, Malaga, Dover, canalul de Suez, sau pot exersa  ancorarea în porturi.

Simulatoarele pot crea chiar și senzaţia unei furtuni de grad ridicat, verificându-se astfel dacă studenţii au sau nu rău de mare, dar și modul în care se manevrează o navă. De asemenea, se poate simula izbucnirea unui incendiu la bord, sau o defecțiune la sala motoare, prilej cu care se poate verifica comunicarea dintre punte şi cei de la motoare. Practic există un număr infinit de situații de pe mare ce pot fi redate în simulator.

Academia dispune de o baza materială funcţională extinsă pe 27 ha, pe deplin comparabilă cu aceea a instituţiilor similare de prestigiu din Marea Britanie, Franţa, Italia, Statele Unite, Rusia, Spania şi Germania.

Reporter: Catalin Schipor ; Imagine: Alex Brinzaru