140.000 de animale vor fi ucise

Pesta porcină africană a fost confirmată sâmbătă la cea mai mare fermă de porci din România. Peste 140.000 de animale vor fi sacrificate. Pierderile economice sunt uriașe, iar sute de oameni au rămas fără loc de muncă.

Rezultatele analizelor de laborator realizate la Brăila și București au confirmat contaminarea cu virusul pestei procine africane la ferma din Gropeni, județul Brăila. 140.000 de animale vor fi eutanasiate începând de luni. În acest caz sunt necesare pregătiri speciale din cauza numărului mare de animale care vor fi sacrificate. Întreaga operațiune a fost avizată de Garda de Mediu.

Autoritățile sunt de părere că virusul pestei porcine a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morți aruncați în Dunăre.

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme este cauzată de apă, ambele ferme se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv joi, a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza cadavrelor aruncate în Dunăre se întâmplă ce se întâmplă în aceste ferme din judeţul Brăila”, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan.

Pierderile economice cauzate de pesta porcină africană sunt uriașe. Sute de oameni au rămas fără loc de muncă, iar societățile care aveau contracte cu crescătorii de porci vor intra în faliment.

În județul Brăila au fost confirmate până acum 34 de focare de pestă porcină în gospodării și în exploatații comerciale. La acest moment, peste 30.000 de porci au fost deja eutanasiați de către veterinari, iar până la finalul campaniei 200.000 de porci vor fi uciși.

Redactor: Denisa Albu