14 septembrie, Ziua Crucii

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii crucii lui Iisus. Atât în calendarul bizantin cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie. Cu acest prilej, o serie de biserici își sărbăteresc hramul iar oamenii din popor țin post și respectă tradițiile moștenite din străbuni. 

În fiecare an, pe 14 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor drept Ziua Crucii. În această zi, Biserica Ortodoxă celebrează două evenimente importante: Aflarea Crucii şi înălţarea ei de către episcopul Macarie al Ierusalimului pe data de 14 septembrie 335, precum şi Aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629.

Cu prilejul acestei zile, în bisericile ortodoxe, Sfânta Cruce este scoasă din Altar în mijlocul lăcaşurilor de cult, pentru ca toți credincioșii să se închine la ea și să o sărute. Ulterior, preotul duce crucea pe iconostas, unde va rămâne până la odovania sărbătorii, ce are loc pe 21 septembrie.

În popor, Ziua Crucii este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Conform tradiției populare, acum se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

Pe 14 septembrie, preotul sfințeste via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Se sfințesc, totodată busuiocul, menta, maghiranul și cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioși de diverse boli, dar veghează și asupra păsărilor și animalelor din ogradă. Monedele sfințite, păstrate în portofel, alături de o cruciuliță, aduc belșug și spor în muncă. Nu este indicat a se mânca usturoi, nuci, prune și fructe sau legume ale căror miez se aseamănă cu o cruce.

Sărbătoare importantă pentru credincioși, Înălţarea Sfintei Cruci amintește acestora despre patimile Mântuitorului, motiv pentru care în această zi se ţine post, pentru sănătatea familiei şi spor în gospodării.

Redactor: Ramona Caba