14 octombrie – Praznicul Sfintei Parascheva

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, cunoscută popular ca „Sfânta Vineri de Toamnă”. Sărbătoarea este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie.

Sfânta Parascheva, sărbătorită de Biserica Ortodoxă pe data de 14 octombrie, s-a născut în secolul al XI-lea, într-un sat din Tracia, în apropiere de Constantinopol. Se spune că, pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie”.

Aceste cuvinte au determinat-o să-şi dăruiască hainele sale săracilor.

După o vreme, s-a retras în pustie. Urmând sfaturile unor vieţuitori aleşi, a ajuns în ţinutul Pontului, unde a zăbovit cinci ani. De aici a plecat spre Ţara Sfântă, unde a dorit să-și petreacă restul vieții. După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului.

Din puţinele ştiri privitoare la viaţa ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Doi ani mai târziu, a trecut la cele veșnice.

Sfânta a fost îngropată ca o străină, iar moaştele i-au fost descoperite ulterior, după ce s-a arătat în vis unor creștini. De atunci, au fost puse la loc de cinste în diferite biserici şi catedrale, iar în prezent se află la Catedrala Ortodoxă din Iaşi.

Cuvioasa, cunoscută și ca „Sfânta Vineri de Toamnă”, este considerată mijlocitoarea celor ce au greșit, folositoarea celor asupriți, îndreptătoarea judecătorilor răi, scăparea celor judecați și osândiți.

Redactor: Ramona Caba