13 octombrie 1307, zi cu ghinion?

Unul dintre cele mai importante ordine militare creștine ale Evului Mediu, Ordinul Cavalerilor Templierilor, are o stransa legatura cu data de 13 octombrie.  Executarea acestora, în urma unor intrigi politice la nivel inalt, s-a petrecut intr-o zi de vineri. Asa s-a nascut legenda ghinionului.

Superstițiile legate de ziua de vineri 13 au legătură cu Ordinul Cavalerilor Templieri, cunoscut și ca Ordinul Cavalerilor Săraci ai lui Christos, unul dintre cele mai cunoscute ordine militare creștine.

Aprobat oficial de către Biserica Romano-Catolica în jurul anului 1129, Ordinul a devenit o importantă organizație de caritate. Templierii, în pelerinele lor distinctive albe cu o cruce roșie au fost printre cele mai calificate unități de luptă din timpul cruciadelor. Membrii non-combatanți ai Ordinului au reușit să pună la punct o puternică infrastructură economică în întreaga Europă cu ajutorul unor inovatoare tehnici financiare, care au fost o formă timpurie a instituțiilor bancare.

Zvonurile despre ceremoniile inițiatice secrete au creat neîncredere, iar regele Filip al IV-lea al Franței, puternic îndatorat ordinului, a profitat de situație. În octombrie 1307, pe data de 13, într-o zi de vineri, mulți dintre teutonii aflați în Franța au fost arestați, torturați pentru a da mărturii false, și apoi arși pe rug. Sub presiunea regelui francez, papa Clement al V-lea a desființat Ordinul în 1312. Dispariția bruscă a unei părți importante a infrastructurii europene a dat naștere la speculații și legende, care au ținut vie amintirea templierilor până în zilele noastre.

Legiunea Străină a împrumutat de la ei chipiul alb şi securea, precum şi modelul social al pensionarilor legionari. Francmasonii vor să le moştenească trecutul pentru a se legitima public pe o scară socială superioară.

Redactor: Ramona Caba