13 iunie 1990 a rămas în istoria României ca una dintre cele mai sângeroase zile

Dimineața zilei de 13 iunie a reprezentat momentul declanșator al celor mai sângeroase evenimente din istoria românilor. Totul a început când forțele de ordine au distrus corturile celor aflați în Piață și au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanți. Mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piața Universității scandând lozincile: “IMGB face ordine!” și “Moarte intelectualilor!”, “Noi muncim, nu gândim!”. La îndemnul unor tineri, atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct. Evenimentele au degenerat. Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție; au fost incendiate autobuzele poliției, sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI.

În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.

Potrivit rapoartelor oficiale, şase oameni au fost omorâţi în bătaie, iar câteva sute s-au ales cu răni sau cu sechele. Până astăzi, nimeni nu a fost judecat pentru acele fapte.

Redactor: Raluca Damian