12 marinari răpiți

O navă sub pavilion elveţian a fost atacată în largul apelor nigeriene, sâmbătă, 22 septembrie. 12 din cei 19 membri ai echipajului au fost răpiţi. Printre aceștia se află și un român. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a activat Celula de Criză  pentru a fi în contact permanent cu autorităţile locale.

Autoritatea Maritimă Nigeriană a dat publicităţii naţionalităţile celor 12 membri ai echipajului care au fost răpiți, de pe nava comercială elveţiană. Marinarii sunt din România, Filipine, Slovenia, Ucraina, Croaţia și Bosnia-Herţegovina.

Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt, un oraş portuar din sudul Nigeriei. Piraţii au pătruns la bord când nava se afla la 45 de mile nautice de insula Bonny.

Clubul de asigurări a intrat în procedura standard pentru astfel de cazuri, urmand să fie efectuate negocieri cu răpitorii pentru eliberarea membrilor echipajului.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a activat celula de criză MAE pentru a ţine legătura permanentă cu autorităţile nigeriene şi cu armatorul.

Răpirile sunt o problemă majoră în Nigeria, mai ales în zona Deltei Niger, unde principala sursă a ţării este ţiţeiul. Anul trecut, în apele nigeriene au fost luaţi ostatici 65 de membri ai echipajelor unor nave, în zece acte de piraterie.

Redacto: Oana Jărloianu