12 iunie, Ziua Rusiei

Data de 12 iunie marchează un moment important în istoria Rusiei post-comuniste. În anul 1990, la această data a fost adoptată Declarația privind Suveranitatea Rusiei, iar peste un an, au avut loc primele alegeri libere și directe ale președintelui Federației Ruse. Din 1992 această zi a fost declarată sărbătoare națională, 2002 fiind anul în care a primit denumirea oficială de Ziua Rusiei. Decizia a fost adoptată de Parlament în una din cele mai dificile perioade. Crearea funcției de președinte al Federației Ruse și adoptarea noii Constituții au reflectat, la acel moment, noua realitate. Au fost schimbate și steagul, imnul și emblema Federației, pentru a consolida noul stat.

Rușii de pe întreg cuprinsul țării și nu numai, celebrează momentul în care statul a devenit suveran. Parade fastuoase sunt organizate în Piața Roșie din Moscova alături de spectacole incendiare și focuri de artificii.

De principala sărbătoare națională se cinstește istoria de mii de ani a ţării, cu o moștenire unică ce reunește națiuni, teritorii și culturi pe un vast teritoriu geografic. Federația Rusă se întinde atât în Europa cât și în Asia. Chiar și după căderea URSS-ului, a rămas o superputere a lumii. Cu o suprafață de 17 milioane de kilometri pătrați, Rusia este aproape de două ori mai mare decât Canadei. În ciuda întinderii sale, Federaţia este doar a opta ţară din lume din punct de vedere al numărului de locuitori. Şi asta pentru că are câmpii, stepe în sud, iar în nord sunt zone acoperite cu păduri și tundră. Lanțurile muntoase sunt întâlnite de-a lungul frontierelor de sud, așa cum sunt: Munții Caucaz,  Munții Altai și vulcanii din Peninsula Kamceatka. În zona centrală se află Munții Ural, un lanț care se întinde de la nord la sud.

Capitala Rusie este Moscova, oraș-port, cel mai mare din Federație. Este centrul economic, politic și cultural. În Moscova se află mai mult de 75 de instituții importante de învățământ, printre care și faimoasa Universitate de Stat. În capitală se află un număr impresionant de muzee, printre care: Galeria de Artă „Tretiakov”, Muzeul de Artă „A. S. Pușkin”, Muzeul Central „V. I. Lenin”, Muzeul Oriental al Culturii, Palatul cu Fațete din Kremlin, Tezaurul Țarilor din Kremlin, catedralele din Kremlin și biserica „Vasili Blajenâi” din Piața Roșie. O altă importantă instituție din Moscova este Grădina Botanică a Academiei de Științe Rusești.

Rusia are un litoral foarte extins, de peste 37 de mii de km de-a lungul Oceanului Arctic și al celui Pacific, ca și de-a lungul unor mări precum Baltică, Neagră sau Caspică.Cele mai importante insule rusești sunt Novaia Zemlia și Teritoriul Franz Jozef, Insulele Novosibirsk, Insula Wrangel, Insulele Kurile și Sahalin.

Redactor: Raluca Damian