11 februarie, Ziua Europeană a Numărului Unic 112

Data de 11 februarie este sărbătorită ca fiind Ziua Europeană a Numărului Unic 112, rezervat apelurilor de urgenţă. 112 este numărul unic de urgenţă care poate fi apelat în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei.

În situaţiile de urgenţă, fiecare secundă contează. Atunci când este în joc viaţa cuiva, nu puteţi pierde timpul căutând numărul de telefon la care să sunaţi pentru a obţine ajutor.

Statistica pentru anul 2016, realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, arată că, anul trecut, în România, la 112 au fost primite 14.600.440 de apeluri. Dintre acestea, peste jumătate, mai precis 58,57 la sută, au fost false. Cele mai multe apeluri au fost transferate către Ambulanță — 60,28%, Poliție — 21,76%, ISU-SMURD —14,88% și Jandarmerie — 2,94%.Timpul mediu de răspuns al Centrului 112 este de 3,94 secunde și a fost înregistrat în cazul a 93,6% din totalul apelurilor, la care timpul de răspuns a fost sub 10 secunde, situându-se la nivelul performanțelor europene în materie.

Amenda pentru apelarea falsă sau abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Persoana care apelează 112 trebuie să cunoască următoarele:

  • să îşi păstreze calmul
  • să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului
  • să declare cât mai concis cele întâmplate
  • să menţioneze clar adresa la care s-au produs evenimentele (inclusiv punct de reper)
  • să respecte indicaţiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenţie
  • să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *