103 ani de la miracolul de la Fatima

Pentru prima dată în peste un secol, sărbătorile anuale din 13 mai de la Sanctuarul de la Fatima au avut loc fără prezența fizică a sutelor de mii de pelerini, ca măsură de precauție împotriva riscului de răspândire a noului coronavirus.

Evenimentul anual atrage, de obicei, un număr extrem de mare de credincioși din întreaga lume.

Decizia de a suspenda celebrările religioase publice s-a bazat pe simțul de responsabilitate față de sănătatea publică, ca un mod de a-l iubi pe aproapele nostru.

 „Oricât de mult ar dori inimile noastre să fim în Fatima, celebrând împreună, în același loc, așa cum s-a întâmplat din 1917 încoace, prudența ne sfătuiește să nu facem acest lucru”, a declarat Cardinalul Antonio Marto, Episcopul de Fatima.

Celebrările de la Fatima au fost însă transmise pe internet.

Biseria Romano-Catolică marchează miracolul de la Fátima, petrecut pe 13 mai anul 1917, când Fecioara Maria s-a arătat unor copii aflaţi cu oile la păscut.

În fiecare an, în noaptea de 12 spre 13 mai, piaţa din faţa Bazilicii de la Fátima era de obicei plină de pelerini din toată lumea, care participau la o procesiune. De această dată, câteva zeci de persoane, distanţate, au fost prezente în Capela Apariţiei, pentru a participa la slujba religioasă oficiată în mai multe limbi.

În loc de miile de lumânări aprinse în fiecare an de pelerini, acum au fost aprinse doar 21 de candele, câte una pentru fiecare dioceză din Portugalia.

Credincioşii, care au urmărit în direct slujba religioasă de la Fátima, au fost îndemnaţi să pună în fereastră o lumânare aprinsă, pentru a nu fi spectatori, ci “pelerini în inimile lor”.

Redactor: Mihaela Țânțaru