10 suflete au rămas fără un acoperiș deasupra capului

Unii au prea mult, alții prea puțini, iar unii oameni… nu au nimic! Familia Gabor din Sinoe, alăcătuită din 10 persoane, dintre care 8 copii, își ducea cu greu traiul zilnic. În urmă cu 2 luni, soarta a hotărât să îi încerce și mai dramatic. Apogeul coșmarului a fost pentru ei ziua de 28 septembrie, atunci când natura s-a dezlănțuit, iar furtuna le-a dărămat casa. Toți membrii familiei se aflau înăuntru când casa s-a prăbușit. Atunci au văzut moartea cu ochii, iar părinții spun că doar un miracol i-a scăpat din ghearele morții. După ce au ieșit din starea de șoc, soții Gabor au revenit la cruda realitate: tocmai ce își pierduseră singurul  și cel mai de preț bun, locuința.  Cu un venit mizer de 360 de lei pe lună, ce constă în alocația copiilor, posibilitatea achiziționării sau măcar închirierii unei locuințe era un vis irealizabil. Cu 8 copii în întreținere, părinții au bătut la toate ușile pentru a căuta un adăpost. Singurul care le-a dat o speranța a fost primarul care le-a promis că le va ridica o casă în primăvară. Până atunci, locuiesc în casa cumnatei, care este plecată în străinătate, dar se poate întoarce oricând, familia Gabor fiind astfel nevoită să părăsească locuința.

Pe lângă această grijă, soții Gabor se gândesc cu groază la sosirea iernii și asta pentru că nu au lemne ca să facă focul. Tatăl muncește pe unde apucă cu ziua, iar din puținii bani primiți cumpără de-ale gurii. Cartoful și fasolea sunt alimentele de bază. Chiar și așa, hrana nu le ajunge niciodată și nu puține sunt zilele în care părinții dorm nemâncați pentru a-i hrăni pe micuți.

Fiecare copil are dreptul la educație și nimeni și nimic nu ar trebui să îl priveze de acest lucru! Singura bucurie a copiilor familiei Gabor, frecventarea școlii, le-a fost și ea interzisă. Chiar dacă și-au dorit ca măcar copiii să învețe, părinților le este imposibil să îi țină la școală. Cei 4 frați care frecventau cursurile școlare au fost pe rând subiecte de glumă pentru ceilalți colegi, doar pentru faptul că nu au îmbrăcăminte și rechizite. În timp ce foarte mulți copii de bani gata acumulează absențe cu nemiluita și renunța la școală pentru distracții, cei care cu adevărat își doresc să învețe… nu au posibilitatea.

Nu îi trebuie nimănui foarte multă imaginație pentru a ști ce și-ar putea dori acești copii greu încercați de soartă de sărbători. Cadouri banale, haine, jucării și alimente, care nu ar trezi interesul altor copii de vârsta lor, pe ei i-ar face cei mai fericiți. De sărbători,” Litoral Tv dăruiește”!  Stă în putința fiecăruia dintre noi să aducem magia sărbătorilor de iarnă și în mijlocul familia Gabor. Pentru ei, orice dar este o bucurie. Așadar, vă așteptăm la sediul redacției noastre cu contribuția dumneavoastră!

Reporter: Camer Nita / Paul Alexe ; Imagine: Victor Nita