Zece elevi constănțeni au vizitat Polonia

Zece elevi și trei profesori constănțeni, de la Școala ”Gheorghe Țițeica”, au efectuat o vizită de 4 zile în Polonia, în cadrul unui proiect european de cunoaștere, alături de parteneri din alte țări europene.

În perioada 8 – 12 mai,  un grup de profesori și elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Ţiţeica” din Constanţa s-a deplasat în localitatea poloneză Miezâzdroie, pentru a participa la a cincea activitate transnațională de învățare – activitate pe termen scurt pentru elevi a proiectului Erasmus:  ”Invadatorii – Cum au influențat ei Europa de azi?”  Reuniunea a avut loc la o școală la care învață copii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, corespunzătoare claselor I-VI. Este ultimul an al proiectului, care a cuprins, alături de gazdele poloneze, parteneri din Anglia, Irlanda, Polonia, Italia, Spania și Finlanda și care  a fost, începând cu anul 2014, când a demarat, un real mijloc de cunoaștere a trecutului populațiilor de pe continentul european.  Grupul constănțean a fost alcătuit din profesorii Dorina Şacu, în calitate de coordonator al proiectului,  Marieta Lazăr și Florina Andreiescu, iar elevii sunt  Robert Aron, Teodora Bălan, Maria Cănciulescu, Alexia Cojocaru, Isabella Niculai, Madeleine Piess, Daria Pîrvu,  Brianna Popa, Nicolas Vicol și Maria Vlad.

”Este ultima reuniune din cadrul acestui proiect. Se pune punct astfel unei perioade de trei ani, în care elevii de la Școala ”Gheorghe Țițeica” au avut ocazia să călătorească în câteva țări europene, să fie gazde la rândul lor pentru elevii din școlile partenere. Cea mai importantă realizare a acestui proiect este la nivelul legăturilor care s-au creat între adolescenți, care, de-acum înainte, cunoscându-și mai bine trecutul, vor modela conștient un viitor mai bun”, a declarat Dorina Șacu, coordonatorul proiectului.

Toți s-au întors cu impresii minunate despre ceea ce înseamnă implicarea într-un proiect european și au fost încântați de schimbul de idei, de colaborarea din cadrul activităților pe echipe, de integrarea pentru câteva zile într-o familie-gazdă.  Românii au fost foarte încântați de faptul că li s-a oferit posibilitatea să participe la activități sportive, dar și să realizeze bijuterii după modelele din perioada vikingilor. Gazdele au pregătit și un spectacol cu ocazia zilei școlii: Ziua  Bolesław Chrobry,  sfântul protector al instituției poloneze.

Redactor: Daniel Albu

Vizualizări: 129