UE impune eliminarea subvenției pentru căldură

Subvenția pentru căldură, plafon de ajutor social, nu va mai fi acoperită de către autoritățile locale. Această decizie a fost impusă în urma unei directive a Uniunii Europene.

Începând cu data de 1 aprilie 2018,  autoritățile locale nu vor mai putea acorda ajutor cetățenilor sub forma subvenției la gigacalorie. Această decizie vine în urma  unei Directive a Uniunii Europene. Drept consecință a acestei situații, oamenii  se pot aștepta ca, începând cu luna aprilie, prețurile cu încălzirea să crească simțitor. Pentru că cei mai mulți dintre românii care beneficiază de subvenţionare la energia termică sunt din Bucureşti, capitala va fi cea mai afectată de această schimbare. Pentru a evita eventuale situații neplăcute, primarul general Gabriel Firea a cerut autorităţilor centrale amânarea termenului, până în 2021.

“Sunt convinsă că Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului. Nu ar fi o premieră, este posibil, mai ales până la acel moment, să-i spunem T zero 2021, când se va elimina şi bonusul de cogenerare şi atunci ar avea o logică. În toată această perioadă, atât autorităţile locale, cât şi Guvernul pot face investiţii masive în acest domeniu, aşa cum se va întâmpla şi în Capitală, subvenţia la un moment dat fiind eliminată natural, pentru că atunci când investiţia merge direct către aceste reţele, conducte de termoficare, se elimină pierderile de către reţea şi atunci factura automat la întreţinere e mai mică şi subvenţia atunci poate fi eliminată treptat, dar nu brusc”, a specificat edilul.

Urmând aceeași linie, doamna primar general e de părere că, în cazul în care se respectă întocmai data stabilită de Uniunea Europeană, iar Guvernul şi autorităţile locale nu vor mai avea posibilitatea de a subvenţiona energia termică, situaţia va genera cazuri sociale grave iar în anumite localităţi, chiar ”drame”.

Redactor: Sondra Sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *