Taj Mahal, un miracol în mrejele poluării

Grația edificiului indian Taj Mahal se năruie în abisul poluării, monumentul căpătând paloarea resemnată a degradării. Nuanțele galbene și verzi surâd  atotputernice, în prezent, pe zidurile altădată de culoarea fildeșului.

Taj Mahal, construcție încadrată în cele șapte minuni ale lumii, este simbolul dragostei eterne. Din păcate, bijuteria arhitecturală plăsmuită din marmură albă în secolul al XVII –lea  se luptă cu tenebrele poluării ce i-au zugrăvit zidurile în tonuri galbene și verzi. Registrul imaculat al ansamblului a fost știrbit de gazele de eșapament și de praful și fumul emanate de furnalele din orașul indian Agra. Tabloul degradant al poluării este amplificat și de deversarea apelor menajere ale acestei urbe în râul Yamuna. Amplasat pe malul acestui curs de apă, edificiul sălășluiește într-un cadru guvernat de gunoaie și de insecte minuscule, ce-i invadează pereții. Construcțiile ridicate într-un ritm galopant în vecinătatea monumentului sunt un alt factor de degradare.

Problema poluării acestui amplasament a iscat o întreagă controversă în India, criticile la adresa guvernului venind din partea activiștilor ce militează pentru conservarea viabilă a emblematicei construcții.

Modificarea culorii zidurilor a fost un efect al factorilor poluanți, semnalat cu mult timp în urmă de ecologiști și istorici.

Redactor: Mihaela Țânțaru