Robert Turcescu, îngrijorat de soarta grădinilor de vară de pe litoral

Deputatul PMP Constanța, Robert Nicolae Turcescu a adresat, recent, o interpelare Ministrului Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu.  Prin intermediul acesteia, se  solicită alocarea unui buget dedicat renovării grădinilor de vară și a cinematografelor de pe litoralul românesc.

Înainte de 1989, în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmului (RADEF) se aflau 8 grădini de vară, amplasate în stațiunile Mamaia, Mangalia, Eforie Sud și Nord, Saturn, Venus, Jupiter. Treptat, aceste obiective s-au închis și au ajuns în grija Consiliului Județean Constanța sau a consiliilor locale. Dacă în perioada comunistă sudul litoralului făcea concurență Constanței, prin intermediul acestor spații de recreere, în prezent, starea lor este deplorabilă, multe ajungând adăpost pentru oamenii străzii.

La sfârșitul anului 2015, Mangalia a peluat de la RADEF grădina de vară ”FARUL” și cinematograful ”PESCĂRUȘ”. Aflate într-o stadiu avansat de degradare, autoritățile locale au decis, atunci, doar să le conserve, sperând că le vor putea restaura, în timp, cu finanțare de la bugetul de stat sau prin fonduri europene.

Având cunoștință despre situția clădirilor în care se desfășurau cândva activități artistice, Deputatul PMP Constanța, Robert Nicolae Turcescu a solicitat ministrului Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, să aloce un buget pentru renovarea lor și să găsească vinovații responsabili pentru situația actuală.

Redactor: Ramona Caba