Primul sistem de plată bazat pe recunoaștere facială

China lansează primul sistem de plată din lume bazat pe recunoaștere facială. Tehnologia este utilizată pentru a-i identifica pe clienţi, fiind capabilă să recunoască o persoană, chiar dacă aceasta îşi schimbă înfăţişarea prin utilizarea machiajului sau a unei peruci.

China este ţara în care tocmai s-a lansat primul sistem de plată, din lume, bazat pe recunoaştere facială. Sistemul se numește “Smile to Pay”, adică “Zâmbiţi pentru a plăti”. Acesta este lansat de către IT-istul chinez Alibaba, în colaborare cu un lanţ de restaurante de tip fast food.

Procedeul este simplu: cumpărătorul se aşază în faţă camerei, comandă şi aşteaptă să  i se recunoască trăsăturile faciale. Imaginea este  comparată cu fotografia folosită pentru deschiderea unui cont de plăți, iar contravaloarea comenzii este extrasă din cont. Informaţia este verificată cu ajutorul numărului de telefon. Apoi, din cont se extrage suma datorată. ”Totul durează cel mult două secunde”, afirmă compania care a conceput sistemul, sistemul capabil să recunoască o persoană chiar și când aceasta îşi schimbă înfățișarea.

“Marile companii din IT colaborează cu operatorii comerciali pentru a promova ce numesc ele un nou mod de a face cumpărături. Obiectivul final este să ai posibilitatea să pleci de acasă fără să ai nevoie de portofel sau de chei, ci doar de propria faţă”, Andrew Stevens, corespodent CNN.

Tehnologia de recunoaştere facială este tot mai des întâlnită în China, de la aplicaţiile de car-sharing, până la îmbarcarea în trenuri. Din acest motiv, numeroasele companii IT chinezești lucrează permanent la îmbunătățirea sistemelor.

Redactor: Lavinia Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *