Mihai Tudose, nominalizat pentru scaunul de prim-ministru

Liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, l-a nominalizat pe ministrul Economiei, Mihai Tudose, pentru funcția de premier. Înainte de a intra în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Dragnea a mai anunțat că are 5-6 variante pentru această funcție, însă Tudose, ministrul Economiei în Cabinetul Grindeanu, este singurul care ar fi acceptat nominalizarea.

Mihai Tudose a fost ministru al Economiei și în guvernul Ponta şi este în prezent membru în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, potrivit CV-ului publicat pe site-ul instituţiei. Mihai Tudose a absolvit, în 1995, Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”. În 2006, a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu, era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu” a Serviciului Român de Informații. În 2016, însă, Mihai Tudose a cerut retragerea titlului de doctor, în urma unor acuzaţii de plagiat.

În perioada 2014 – noiembrie 2015, Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, în guvernul Ponta. Apoi, a fost ales deputat PSD de Brăila, la alegerile parlamentare din 2016.  În ultimii 25 de ani, a ocupat mai multe funcţii în PSD. Din 1994 și până în prezent este membru în Consiliul Naţional PSD. În perioada 2004-2008, Tudose a fost preşedintele organizaţiei PSD din municipiul Brăila, iar din 2014 până în 2015 a fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Brăila. Din 2015 până în prezent este vicepreşedinte PSD, la nivel naţional.

Potrivit declaraţiei de avere, deputatul deţine un apartament în municipiul Brăila, două autoturisme Mercedes şi o colecţie filatelică estimată la 30.000 de euro.

Redactor: Daniel Albu