Membri ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România acuzați de plagiat

O asociație clujeană a publicat lista lucrărilor contrafăcute aparținând unor persoane cu renume în politică sau mediul academic românesc. Membri ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, au fost acuzați că ar fi primii la banul public pentru ştiinţă și totodată primii la plagiat.

O asociaţie din Cluj care are ca obiect de activitate depistarea cazurilor de plagiat, a făcut publică, recent, lista cu lucrările contrafăcute aparținând unor membri ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Conform Asociației GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) Cluj-Napoca, instituția menționată ar conduce în topul academiilor din ţară la acest capitol.

Pe site-ului www.plagiate.ro, administrat de clujeni, au fost prezentate 15 lucrări plagiate ale unor membri ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România sau materiale care poartă girul acestei instituții.

Totodată, Asociația GRAUR a transmis presei un comunicat intitulat ”Primii la banul public pentru ştiinţă, primii la plagiat!”, în care îi demasca pe cei care îşi fac un titlu de glorie privind modul nedemn în care au reușit să fie primiți în rândurile Academiei.

Pe lista rușinii se regăsesc lucrări ale Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Educaţiei, ale neurochirurgului Leon Dănăilă, ale fostului rector al Universităţii Naţionale de Apărare ”Carol I”, generalul Teodor Frunzeti, precum și ale  fostului şef al Statului Major al Armatei Române, generalul Eugen Bădălan.

Anul trecut, în septembrie, aceeași asociație clujeană a fost cea care a  confirmat plagiatul în cazul tezei de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Redactor: Ramona Caba