Guvernul lansează bomba fiscală

Disperare la nivel înalt. Guvernul României a decis să majoreze unele accize și, totodată, să reintroducă unele taxe, contrar celor promise în campania electorală. Printre ”ultimele noutăți” se numără majorarea prețului la carburanți și modificarea legii privind ajutorul persoanelor cu dizabilități, adevărate bombe fiscale, introduse de la 1 septembrie.

Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanţi, începând cu 1 septembrie. Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016, când conţineau şi acea supraaciza de 7 eurocenţi pe litru. Acestea vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, potrivit noilor niveluri din proiectul de act normativ. Documentul susţine că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.

În același timp, executivul a găsit încă o variantă de a mai aduce un ban la buget: redirecționarea către bugetul de stat a fondurilor provenite de la agenții economici, destinate susținerii persoanelor cu dizabilități. Deși aceste persoane își găsesc cu greu un job, în trecut s-a găsit o soluție pentru ele. Statul oferea beneficii firmelor care le încadrau în muncă. Așa s-au format acele unități protejate, însemnând acele firme care au cel puțin 30 la sută din personal persoane cu nevoi speciale. Aceste unități primmeau fonduri de la celelalte firme, pentru plata salariilor acestei categorii. Numai că, de la 1 septembrie, banii rezultați în urma cotizării respective urmează să ajungă la bugetul de stat, nicidecum la adevărații beneficiari. Să nu mai spunem că taxa respectivă, însemnând 50 la sută din salariul minim brut, se va dubla.

Redactori: Daniel Albu, Lavinia Barbu