Guvernul a aprobat înfiinţarea Avocatului Copilului

Guvernul a aprobat înfiinţarea Avocatului Copilului, care se va ocupa special de protecția drepturilor copilului. Instituția vizează soluţionarea plângerilor făcute de către copii sau de către reprezentanţii acestora la adresa autorităţilor publice.

Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, înfiinţarea  Avocatului Copilului, care se va ocupa exclusiv de protecţia drepturilor copilului. Proiectul de lege completează organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului. Pe lângă această modificare, copii vor avea posibilitatea de a face plângeri direct la Avocatul Copilului. De asemenea, acesta va avea ca atribuţie realizarea de studii şi evaluări privind gradul în care autorităţile respectă, în fapt, drepturile copilului.

”Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii şi persoanele cu handicap. Noua structură va putea primi şi soluţiona plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora faţă de instituţii publice din domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituţiile publice reclamate”, transmite Guvernul.

Prin adoptarea actului normativ, Guvernul dorește respectarea recomandării făcută României de către Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva.  Instituția Avocatului Poporului este organizată și funcționează în conformitate cu Principiile de la Paris. Statele membre sunt încurajate să creeze și să consolideze instituții naționale pentru  protecția drepturilor omului.

Redactor: Daniel Albu