Centenarul Marii Uniri

Azi se împlinesc o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România. Parlamentul s-a reunit în această dimineață într-o şedinţă solemnă,  dedicată Centenarului Marii Uniri.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău a votat rezoluţia pentru Unirea cu România. Au votat pentru Unire inclusiv ruşi şi ucrainieni. Deși a fost supusă vreme de peste un secol unei puternice influențe sovietice, marea majoritate a locuitorilor Basarabiei aveau conștiinţa apartenenţei la neamul românesc.

Cuvintele scriitorului Alexei Mateevici rostite la Congresul învăţătorilor din Basarabia în 1917, au rămas actuale:

„Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele popor român, așezat prin România, Bucovina și Transilvania. (…) N-avem două limbi și două literaturi, ci numai una, aceeași cu cea de peste Prut”.

Pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit azi într-o şedinţă solemnă.

Duminică, la Chişinău, a fost organizată „Marea Adunare Centenară”, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. În cadrul evenimentului, s-a adoptat o proclamație în  care se cere Parlamentului de la București să ia o decizie privind reîntregirea națională prin mijloace pașnice.

Redactor: Isabela Boantă