Buget pentru urgențele stomatologice nu mai există din aprilie 2013

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zn5gbju2UyQ[/youtube]Medicina dentară din România este cariată. A ajuns așa pe parcurs, după ce la început au fost desființate cabinetele stomatologice de urgență din cadrul Spitalelor Județene. Toate au fost privatizate. Și ca și cum nu ar fi fost de ajuns, în urmă cu aproape 4 luni Ministerul Sănătății a tăiat și ultimul plafon care era adresat urgențelor dentare. Plafon care și așa nu era foarte mare. Dacă stăm să calculăm ar fi însemnat câte 65 de bani pentru fiecare român. Din acest motiv mulți medici au renunțat la contractele cu Casele de Asigurări.

Unii medici au căutat diverse modalități de a veni în sprijinul copiilor sau bătrânilor.

Strângerea de fonduri însă nu este ușoară. Este nevoie de o investiție care de cele mai multe ori se face din propriul buzunar. Totuși când vezi zâmbetul unui copil îți dai seama că toate eforturile merită. Primul ajutor pe care medicul Esra Beghim l-a putut da, a fost elevilor școlii din Poiana, atunci când au făcut împreună o oră de educație dentară.

Informația este și ea importantă pentru cei mici. Însă dacă aceștia au nevoie să meargă la medicul stomatolog intervin problemele: situația financiară, după cum o spun chiar părinții.

Singurele cabinete stomatologice care sunt gratuite și  funcționale sunt cele din școli. Însă la nivelul județului Constanța sunt doar 15, iar cele mai multe în municipiu, nicidecum în mediul rural.

Încă odată aflăm că în mediul rural stăm prost la capitolul medici. Așa că singura salvare pentru cei mici rămâne tot ajutorul unor fundaţii.

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Victor Nita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *